filiccori espresso ekseretikos kafes

Αν και είναι αδύνατο να χωρέσουμε την τέχνη του καφέ μέσα σε λίγες γραμμές σίγουρα όμως υπάρχουν οι απαράβατοι κανόνες που μας βοηθούν να ξεκινήσουμε το όμορφο αυτό ταξίδι.

Εξασφαλίζουμε καλής ποιότητας νερό. Eνδεικτική ανάλυση pdf

  • filiccori espresso ekseretikos kafes 2Επιλέγουμε υψηλής ποιότητας σπυρί της αρεσκείας μας πιστοποιημένο από την INEI ως αυθεντικό Ιταλικό εσπρέσο
  • Διαλέγουμε κατάλληλη μηχανή καφέ και μύλο άλεσης πιστοποιημένα από την INEI
  • Ρυθμίζουμε την μηχανή καφέ ως προς την θερμοκρασία και την πίεση αλλά και τον όγκο και τον χρόνο εκχύλισης
  • Ρυθμίζουμε  τον μύλο άλεσης σύμφωνα με το είδος του καφέ που χρησιμοποιούμε ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα
  • Βάζουμε στο κλείστρο μια δόση φρέσκο αλεσμένου καφέ.
  • Η ποσότητα εξαρτάται από το είδος και τις ποικιλίες που περιέχει το χαρμάνι μας
  • Ασκούμε πολύ καλή πίεση στο κλείστρο με τον αλεσμένο καφέ χρησιμοποιώντας ταμπερ που να εφαρμόζει τέλεια στο κλείστρο
  • Εκτονώνουμε το παλιό νερό στο γκρουπ για λίγα δευτερόλεπτα
  • Εφαρμόζουμε το κλείστρο στο γκρουπ την στιγμή που είναι να ξεκινήσουμε την εκχύλιση
  • Τοποθετούμε ένα ζεστό φλιτζάνι κάτω από τον εκροεα σε σημείο που όταν αρχίσει η εκχύλιση να γλύφει στο τοίχωμα, εάν είναι δυνατόν καλό είναι να ανασηκώσουμε το φλιτζάνι ώστε να έρθει κοντά στον εκροεα
  • Υπολογίζουμε ότι ένα εσπρέσο κανονικό πρέπει να εκχυλίζει σε 30ml σε 30’ από την στιγμή που πατάμε το ανάλογο κουμπί στο πληκτρολόγιο της μηχανής
  • Οι πρώτες σταγόνες θα πρέπει να εμφανιστούν στο φλιτζάνι μας μέσα στο πρώτα 5-7’
  • Η ροη θα πρέπει να είναι συνεχόμενη, με λεπτή εκχύλιση και πρέπει στον εκροεα να βλέπω χρωματικές ανταύγειες του καφέ
  • Μόλις ολοκληρωθεί η εκχύλιση θα πρέπει το καϊμάκι του να είναι σε ‘’τιγρε’’ αποχρώσεις, να γυαλίζει να μην ανοίγει στο κέντρο ακόμη και όταν ανακατευθεί.
  • Το φλιτζάνι μας θα πρέπει να είναι καθαρό χωρίς λεκέδες η στίγματα που τυχόν να προκύψουν από την εκχύλιση
  • Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έχουμε ετοιμάσει το πιατελάκι με το κουταλάκι, την σοκολάτα και το ανθρακούχο για να σερβίρουμε αμέσως
  • Σε όποια περίπτωση κάτι δεν πάει καλά επαναλαμβάνουμε την διαδικασία διορθώνοντας το λάθος βήμα


Το σίγουρο είναι ότι δεν προσφέρουμε ένα λάθος εσπρέσο. Άλλωστε ο χρόνος για να κάνουμε ένα λάθος προϊόν είναι ο ίδιος με τον χρόνο που θέλουμε για να κάνουμε ένα σωστό προϊόν...

Σημείωση : όταν έχουμε ένα εξαιρετικό Ιταλικό εσπρέσο έχουμε μια εξαιρετική  βάση για πάρα πολλά ροφήματα
Καλή σας απόλαυση...


Περισσότερες πληροφορίες για την τέχνη του καφέ espresso, cappuccino, freddo, για το τσαι  αλλά και τις σοκολάτες καθως και  κρύα ή ζεστά ροφήματα, σεμινάρια late art, σεμινάρια γευσιγνωσίας, σεμινάρια για  τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του premium espresso Filicori Zecchini θα μπορέσετε να μάθετε παρακολουθώντας τα διάφορα επίπεδα της σχολής barista il laboratorio dell’ espresso.
Ενδεικτικό πρόγραμμα pdf